Happy Songkran!

Het is vandaag 13 april 2021. De dag van een nieuw jaar in de boeddhistische jaartelling. Deze jaartelling begint vanaf de dood van Gautama Boeddha, de stichter van het boeddhisme in 543 v.Chr. zodat de jaartallen in de Thaise boeddhistische kalender 543 hoger zijn dan onze jaartelling; zo is het jaar 2021 in Thailand het boeddhistische jaar 2564.

Songkran is de naam voor het traditionele Thaise Nieuwjaar uit de Siamese tijd. Hoewel Thailand sinds 1940 Nieuwjaar op 1 januari viert, blijft het feestelijk gebruik van water tot gelukwens en het bezoek aan oudere familieleden levendig bestaan.

Songkran wordt volop gevierd. In de grote steden duurt het vaak drie dagen tot een week. In deze periode gaan de bewoners uit de grote steden terug naar hun eigen provincies om samen met hun families dit feest te beleven.

 

Het feest van het water

De moderne Songkran wordt ook wel “het feest van het water” genoemd omdat gedurende drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien of te spuiten. Pick-up trucks rijden langzaam rond, vol met mensen die in hun midden een groot watervat hebben. Met bakjes gooien ze iedereen nat die ze maar tegenkomen.

Langdurig-naar-het-buitenland-Songkran-foto-2
Langdurig-naar-het-buitenland-Songkran-foto-1

Vaak hebben ze ergens een groot blok ijs opgehaald om het water ijskoud te maken. Sommigen hebben bakjes met wit mentholpoeder (soms ook vermengd met water) bij zich om mensen vegen in hun gezicht te geven. Jonge mannen gebruiken het witte poeder vooral om aantrekkelijke meisjes en jonge vrouwen aan te raken en witter te maken (een witte huidskleur wordt in Thailand mooi gevonden, gewoonlijk gebruiken Thaise vrouwen dagelijks talkpoeder om iets witter te lijken).

Het is een feest voor alle generaties. Voor jongeren is het een goede gelegenheid om zonder al te veel toezicht eens nader kennis te maken met leeftijdsgenoten van het andere geslacht.

 

In 2018 heb ik Songkran mogen vieren

In 2018 was ik voor het eerst in Azië en in Thailand. Mijn scheiding na 29 jaar huwelijk en het faillissement van mijn bedrijf hadden hun geestelijke tol geëist en ik was toe aan een sabbatical. Ik had 3 maanden onbetaald verlof aangevraagd en gekregen en ben naar Thailand vertrokken.

Direct vanuit Bangkok doorgereisd met een binnenlandse vlucht naar Krabi en daar direct door naar het hele kleine, niet toeristisch eilandje Koh Jum in de Andeman Zee. Een fantastisch hutje op palen aan het strand gehuurd en het plan getrokken om daar de volledige 3 maanden te blijven en me onder te dompelen in mezelf en mijn verdriet, mezelf vervolgens te herpakken en ‘herboren’ terug te gaan naar Nederland.

Ik was een maand in Thailand toen ik Songkran met de Thai mee mocht vieren. Een unieke gebeurtenis. Ook ik stond met een groot waterpistool langs de kant van de weg, werd nat gegooid en met witte poeder ingesmeerd. Absoluut een hele bijzondere dag. En erg grappig, die ochtend zat ik aan een kop oploskoffie in een restaurantje aan het strand en werd een cd met kersliedjes grijs gedraaid. ‘Jingle bells’ en ‘I’m dreaming of a white christmas ‘ 😊

Songkran was niet hét moment waarop mijn leven veranderde, maar mijn hele verblijf in Thailand was wel hét moment waarop ik weer grip op mijn leven kreeg. Een sabbatical als de mijne wens ik iedereen toe.

Dus droom, durf en doe! Het is de moeite waard. Happy Songkran.

Langdurig-naar-het-buitenland-e-book-over-alles-dat-in-NL-geregeld-moet-worden-voor-vertrek-mijn-hutje-op-Koh-Jum-1
Langdurig-naar-het-buitenland-e-book-over-alles-dat-in-NL-geregeld-moet-worden-voor-vertrek-mijn-hutje-op-Koh-Jum-2

Spelende apen en honden in de vroege ochtend bij mijn hutje op Koh Jum.

Bestel het e-book 'Langdurig naar het buitenland' voor € 11,95

Denk jij na over emigreren, een wereldreis, een sabbatical of over langdurig naar het buitenland vertrekken? Laat dit e-book je snel op weg helpen met alle zaken die je in Nederland moet regelen voordat je de voordeur met een gerust hart achter je kunt dichtrekken. Betaal met iDeal en je kunt het e-book direct downloaden!

Klik voor meer informatie over het e-book

We zijn benieuwd naar jouw bevindingen en verhalen. Leuk dus als je onderstaand reageert. Het website systeem vraagt om je naam en een emailadres, helaas hebben we dat niet kunnen aanpassen. Het emailadres wordt verder nergens getoond en het website adres hoeft niet te worden ingevuld.

0 reacties

Contact

Langdurignaarhetbuitenland.nl is een product van Droom Durf Doe.

Droom Durf Doe
KvK -  7708214
BTW id - NL003100520883

www.droomdurfdoe.nl info@droomdurfdoe.nl

Disclaimer

Zie deze website, het e-book en het addendum als een zeer praktische handleiding en route voor een vertrek naar het buitenland, maar leg alles op jouw eigen situatie en bepaal zelf de uitkomst en definitieve aanpak.

Klik voor volledige disclaimer.

Onze status

Langdurignaarhetbuitenland.nl en Droom Durf Doe en andere websites, producten of diensten van Droom Durf Doe zijn zelfstandige activiteiten en hebben geen relatie tot andere organisaties.

Share This

Interessante informatie?

Deel deze website via jouw sociale kanalen! We zijn je dankbaar.